Συγγενής βουλευτή της Χρυσής Αυγής φέρεται να είναι ο αποπεμφθείς προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Συγγενής βουλευτή της Χρυσής Αυγής φέρεται να είναι ο αποπεμφθείς προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, Δήμος Κούζηλος, ο οποίος είχε την γενική ευθύνη των ερευνών για την δράση της Χρυσής Αυγής.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr, ο εν λόγω αξιωματικός είναι συγγενής με τον βουλευτή της Α' Πειραιά της Χρυσής Αυγής, Νίκο Κούζηλο. Ο αξιωματικός φέρεται να αρνείται ότι έχει συγγένεια με τον βουλευτή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απλή συνωνυμία.
Ο κ. Κούζηλος είχε υπηρετήσει σε υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών και στα αρμόδια τμήματα για οικονομικά εγκλήματα και την αρχαιοκαπηλία. Το 2005 είχε υπηρετήσει πάλι, από «χαμηλότερη θέση» στην Γ' Διεύθυνση Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ όταν προϊστάμενος εκεί ήταν ο Ιωάννης Δικόπουλος.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν στην ηλεκτρονική εφημερίδα ότι η απομάκρυνση του, το πιθανότερο είναι να συνδέεται με τις στενές σχέσεις που διατηρούσε ο αξιωματικός με τον πρώην Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος.

Η «απαγωγή των Πακιστανών»

Με τον εν λόγω αξιωματικό είχαν ασχοληθεί παλαιότερα τέσσερις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την τοποθέτηση του στην Γ’ Διεύθυνση της ΕΥΠ, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα το όνομα του φερόταν να εμπλέκεται με την υπόθεση «απαγωγής των Πακιστανών».
Οι Δημήτρης Τσουκαλάς, Μαρία Διακάκη, Χαρούλα Καφαντάρη και Στάθης Παναγούλης, είχαν υποβάλει ερώτηση στον υπουργό δημοσίας τάξης και προστασίας του πολίτη, με την οποία καλούσαν τον κ. Δένδια να απαντήσει «με ποια κριτήρια αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας επελέγη ο Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Δ. Κούζηλος, προκειμένου να τοποθετηθεί ως διευθυντής στην καίρια Διεύθυνση αντικατασκοπείας, παρακολουθήσεων και υποκλοπών και για ποιους λόγους η Διοίκηση της ΕΥΠ προχώρησε σε αντικατάσταση προσωπικού, που κατείχε θέσεις ευθύνης, ενώ η θητεία τους λήγει τον Απρίλιο του 2013;».

Να θυμίσουμε ότι όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2005, όταν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατηγορήθηκε ότι οργάνωσε την απαγωγή δεκατριών Πακιστανών μεταναστών που ζούσαν στην Ελλάδα μετά από αίτημα των βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών τους οποίους υποψιάζονταν ότι συνδέονταν με την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου.

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης πήρε διεθνείς διαστάσεις προκαλώντας σεισμό στην κυβέρνηση και στην υπηρεσία. Τότε, μεταξύ των πρακτόρων που υπηρετούσαν στην συγκεκριμένη διεύθυνση και ενεπλάκησαν σε σχετικά δημοσιεύματα στις επιχειρήσεις ήταν και ο προϊστάμενος της Γ΄ Διεύθυνσης.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στην δίκη που ακολούθησε, οι κατηγορούμενοι πράκτορες αθωώθηκαν.

zougla.gr