100.000.000 δάνεια πνίγουν το Mega - Σε δεινή θέση Μπόμπολας-Ψυχάρης μετά την αποχώρηση Βαρδινογιάννη


Καταλυτική αποδεικνύεται η απόφαση του Γιώργου Βαρδινογάννη, υιού του Βαρδή, να αποχωρήσει από το Δ.Σ. του Mega (Τηλέτυπος Α.Ε.) επικαλούμενος φόρτο εργασίας και συχνά ταξίδια στο εξωτερικό και δη το Λονδίνο.

Βλέποντας ότι η κρίση δεν αποφεύχθηκε (τον Ιούλιο ο Γ.Βαρδινογιάννης αποφάσισε να παραμείνει στο Δ.Σ. και στο μετοχικό κεφάλαιο), Σταύρος Ψυχάρης (πρόεδρος ΔΟΛ) και Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας (Πήγασος) αισθάνονται ήδη τους κραδασμούς μιας νέας κρίσης που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Στα πηγαδάκια και δημοσιογραφικά γραφεία των δύο συγκροτημάτων, οι εργαζόμενοι συζητούν ήδη τις πιθανές συνέπειες της οριστικής ρήξης της οικογένειας Βαρδινογιάννη με το Mega το οποίο έχει δανειακό άνοιγμα μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ και αδυνατεί όπως το ίδιο δηλώνει να καταβάλει ακόμη και τη δόση των 10 εκατ. ευρώ στις 6 τράπεζες που εξέδωσαν ομολογιακό δάνειο.

Ως casus belli με την πλευρά Βαρδινογιάννη προβάλλουν οι δύο έτεροι μεγαλομέτοχοι την ισχυροποίηση του ενημερωτικού βραχίονα του Star με την ομάδα Χατζηνικολάου και τον ίδιο, τη Μάρα Ζαχαρέα κ.ά.

Στην πραγματικότητα όμως η σταγόνα είχε ξεχειλίσει πολύ νωρίτερα και η ενίσχυση του Καναλιού της Κηφισιάς δεν συνιστά παρά παρακολούθημα μιας προηγούμενης διένεξης που αφορούσε στη συγχώνευση του Mega με το Star. Όπως και να έχει η απόφαση της παραίτησης Βαρδινογιάννη είναι μόνο η αρχή μιας σφοδρής αναμέτρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο μεταξύ των εκδοτών.

Όλα αποτυπώνονται κατ αρχήν στην επιλογή του προγράμματος (το ψυχαγωγικό δυναμικό δέχθηκε επιθέσεις από τον ΑΝΤ1 που απέκτησε τους Γρηγόρη Αρναούτογλου και τους Γιώργο Λιάγκα και Φαίη Σκορδά). Παράλληλα ισάξιο πρόβλημα συνιστά και η μείωση των μισθών στο Mega κατά 28% ενώ ήδη εδώ και 3 χρόνια οι αμοιβές έχουν πέσει κατά 40%. ΔΟΛ και Πήγασος καθυστερούν την καταβολή των μισθών κατά έναν μήνα περίπου ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μεθαύριο Τετάρτη θα μπουν τα δεδουλευμένα Ιουλίου.

Όπως όμως δηλώνεται στο ενημερωτικό δελτίο της Τηλέτυπος για την αύξηση του κεφαλαίου στόχος είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας , αλλά δεν αποκλείεται η αποχώρηση κορυφαίων ονομάτων , τόσο από το ψυχαγωγικό, όσο και το ενημερωτικό κομμάτι. Μάλιστα, όπως λέγεται, από το νέο μπαράζ μισθολογικών περικοπών δεν θα γλιτώσουν ούτε οι φίρμες του κεντρικού δελτίου.

Στο μεταξύ, το κανάλι ζήτησε και έλαβε περίοδο χάριτος από τις τράπεζες που χορήγησαν το ομολογιακό δάνειο καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε δύο από τους 3 όρους που είχαν θέσει κατά τη σύναψη του.

Οι τράπεζες (Alpha, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Εμπορική, Τράπεζα Κύπρου, Millenium) «συναίνεσαν σε μη καταγγελία του ομολογιακού δανείου», τακτική που στην περίπτωση του MEGA, είχε ακολουθηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται, πως ανάλογη εξέλιξη είχε σημειωθεί και με το προηγούμενο ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ. ευρώ (2009), όταν το Mega δεν είχε μπορέσει να ανταποκριθεί στις δόσεις.

Ήταν τότε, που είχε συναφθεί το νέο, δάνειο των 98 εκατ. ευρώ, για το οποίο είχε ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα από τον Γρηγόρη Πεπόνη.

Για την ιστορία και μόνο, σημειώνεται, πως σε περίπτωση καταγγελίας του νέου ομολογιακού δανείου, θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμού, επί των ενεχύρων, στα οποία περιλαμβάνεται το σήμα του Mega, η ταινιοθήκη του, η κυπριακή του εταιρεία και οι υποχρεώσεις που έχουν εκχωρηθεί σε εταιρεία για να εισπραχθούν.

politika-gr.blogspot.gr/