"Καμπάνα" σχεδόν μισού εκατ. ευρώ σε μοναστήρι από το ΣΔΟΕ


Έκοβε πλαστά τιμολόγια.

Στο… Θεό έφτασε στο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη από το ΣΔΟΕ Κρήτης. Το μοναστήρι θα κληθεί να καταβάλλει σχεδόν 500.000 ευρώ για την έκδοση πλαστών τιμολογίων.

Σύμφωνα με το Cretalive, πριν από μερικές ημέρες οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ολοκλήρωσαν τον έλεγχο στα βιβλία της Μονής Επανωσήφη. Αφού εξέτασαν το υπόμνημα των υπευθύνων του μοναστηρίου, αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο 458.100 ευρώ- ποσό διπλάσιο εκείνου των εικονικών τιμολογίων- καθώς κρίθηκε ότι όχι απλά δεν εξαπατήθηκε η Μονή, όπως ισχυρίστηκε, αλλά «αποδεικνύεται ότι δεν είναι παντελώς αμέτοχη στην υπόθεση».

Το υπόμνημα είναι καταιγιστικό για τους υπεύθυνους της Μονής, καθώς διαπιστώνει πως η φερόμενη ως εκδότης των τιμολογίων, λειτούργησε ουσιαστικά ως αχυράνθρωπος, αφού ο έλεγχος εξακρίβωσε πως το επίμαχο διάστημα που εξέδωσε τα συγκεκριμένα τιμολόγια, η συγκεκριμένη ήταν συναλλακτικά ανύπαρκτη.

Οπως αναφέρει το πόρισμα «σκοπός της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων ήταν να χρησιμοποιηθούν από τη Μονή για την είσπραξη επιχορήγησης (το επενδυτικό σχέδιο ήταν συνολικής δαπάνης 1.700.000 ευρώ) και την επιστροφή ΦΠΑ», αλλά τελικώς μπλοκαρίστηκε μετά από τον έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ. Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στη Β ΔΟΥ Ηρακλείου, απ” όπου θα κινηθεί και η διαδικασία είσπραξης του προστίμου.