Η πραγματική ιστορία του "Μagic Bus" στην "Ταξιδιάρα Ψυχή" των Τρυπών

Αν έχετε και εσείς ταξιδιάρα ψυχή και αν ξεχάσατε που θέλετε να πάτε στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ ή στο Βερολίνο και αν έχετε δανεικά –να είναι καλά το ΔΝΤ- και δίνετε τα πάντα -και εγώ- για να κάνετε μια βόλτα με το magic bus... νοσταλγήστε διαβάζοντας την πραγματική ιστορία του!

Το πρώτο πραγματικό Magic Bus ήταν ένα παλιό ξεχαρβαλωμένο λεωφορείο που ταξίδεψε από την Ευρώπη δια ξηράς προς το Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, στα τέλη του 1960, καλύπτοντας πάνω από 5000 μίλια. Το ελληνικό magic bus μας το σύστησαν οι Τρύπες το 1985, μέσα από το τραγούδι "Ταξιδιάρα Ψυχή". Και όχι δεν πρόκειται για μια επινόηση του θρυλικού συγκροτήματος, αλλά για το λεωφορείο που κυκλοφορούσε στις αρχές της δεκαετίας του 80' στην χώρα μας, εκτελώντας δρομολόγια στις ευρωπαϊκές πόλεις Λονδίνο, Άμστερνταμ και Βερολίνο, που αναφέρονται στο τραγούδι των Τρυπών!

Στην οδό Φιλελλήνων απέναντι από την Ρώσικη εκκλησία, κρυβόταν το ημιυπόγειο πρακτορείο που κανόνιζε τα εισιτήρια και τις διαδρομές που ένωναν τη νεολαία της Ευρώπης. Και όσο η Ολυμπιακή ζητούσε υπέρογκα ποσά για ένα εισιτήριο, το magic bus μετέφερε το ροκ, τις αισθήσεις και τα όνειρα των 20χρονων σε τιμές προσιτές που δεν θα ξεπερνούσαν σήμερα τα 80 ευρώ . Δύο μέρες στο ίδιο λεωφορείο γνωστοί άγνωστοί που μοιραζόταν την ίδια εμπειρία, τα ίδια καπνά, τις ίδιες μυρωδιές και τα ίδια ροχαλητά!

Η παρανομία ήταν το βασικό του θέλγητρο. Επειδή το λεωφορείο λειτουργούσε από ιδιώτη, τα δρομολόγια θεωρούνταν παράνομα, αυτό εξηγεί ότι οι επιβάτες του ήταν κυρίως ξένοι. Ωστόσο, ο Graham Bourne, ο επίσημος οδηγός του λεωφορείου συνέχισε απροκάλυπτα τα δρομολόγια επιβιβάζοντας Ολλανδούς, με το εισιτήριο της επιστροφής και Έλληνες, με το εισιτήριο της φυγής με προορισμό το Άμστερνταμ. Άφραγκες ταξιδιάρικες ψυχές περίμεναν το παράνομο σήμα της επιβίβασης!

Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τον Graham Bourne -κρατάει ένα πακέτο τσιγάρα- που υπήρξε ο οδηγός του Magic Bus στην Αθήνα. Στα δεξιά του είναι ο Καναδός Tom, που εξακολουθεί να ζει στην Ινδία. Ο Τοm ήταν επίσης οδηγός της ανταγωνιστικής εταιρείας λεωφορείων του Magic Bus, της εξίσου παράνομης Travel Sunshine. O Graham βοήθησε τον Τom να φύγει λαθραία από την Ελλάδα, όταν ο Τοm κατέστρεψε το λεωφορείο του, τρακάροντας ένα σταθμευμένο ρυμουλκούμενο στο σκοτάδι –για να περάσει ένα όχημα στη χώρα ελέγχεται με σφραγίδα στο διαβατήριό του οδηγού, απαγορεύοντας την πώλησή και την εγκατάλειψη του λεωφορείου στη χώρα-. Ο μακρυμάλλης άντρας στην άκρη δεξιά είναι ο δεύτερος οδηγός του Magic Bus μαζί με τον Graham, Αυστραλός που ονομάζεται Μike.

Τελικά ο ήδη ιδρυμένος από το 1970 «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος» (ΟΣΕ) ανέλαβε την εκτέλεση δρομολογίων με λεωφορεία εκμεταλλευόμενος την υποδειγματική οικονομική επιτυχία του Μagic Βus και το ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο της νομιμότητας πλέον, οικειοποιήθηκε την αποδεδειγμένη επιτυχία των δρομολογίων του. Το μαγικό λεωφορείο έπαψε να ταξιδεύει "μαγικά", όταν στα τέλη της δεκαετίας άλλα "απλά" λεωφορεία το αντικατέστησαν.

Το Μagic Bus φτιάχτηκε για τις απανταχού ταξιδιάρες ψυχές που νοσταλγούν την δεκαετία, το ροκ και τον αντικομφορμισμό της εποχής που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν. Μπορεί ταξίδι να μην κάναμε, αλλά λίγη από τη μαγεία του, μας χαρίστηκε μέσα από τους στίχους του Αγγελάκα!
Άραγε εκείνος έκανε;

ΥΓ1. Αξίζει να ακούσετε το τραγούδι των The Who, με τον ομώνυμο τίτλο "Magic Bus" που κυκλοφόρησε το 1968 !
ΥΓ2. Σημαντικές πληροφορίες ελήφθησαν από το άρθρο του δημοσιογράφου Δημήτρη Πετρόπουλου στο musicpaper.

Ιωάννα Κρανιώτη

monopoli.gr