«Δεν έχουμε σχέση με τη ΧΑ» λένε οι δολοφόνοι του Πακιστανού στα Πετράλωνα- «Εκείνος μας επιτέθηκε πρώτος»


Την δική τους εκδοχή για τη δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν Σεχζάντ Λουκμάν, πριν ένα χρόνο στα Πετράλωνα, προέβαλαν κατά την απολογία τους ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου οι δύο κατηγορούμενοι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος.

Αμφότεροι υποστήριξαν ότι το θύμα κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους και ότι της μοιραίας μαχαιριάς προηγήθηκε διαπληκτισμός, ενώ ζήτησαν συγνώμη για την πράξη τους...
Ο Διονύσης Λιακόπουλος, που απολογήθηκε πρώτος, επανέλαβε στο δικαστήριο ότι δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή, αν και το συγκεκριμένο έγκλημα περιλαμβάνεται στη δικογραφία που χειρίζονται οι εφέτες- ανακρίτριες ενώπιον των οποίων οι δύο κατηγορούμενοι έχουν απολογηθεί ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και έχουν αφεθεί ελεύθεροι. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη στην οικογένεια του παθόντος», είπε ο Λιακόπουλος. «Δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή... Είμαι συντετριμμένος».

Όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος -στον οποίο αποδίδονται τα θανατηφόρα χτυπήματα στον αλλοδαπό εργάτη- βγήκαν για βόλτα με τον συγκατηγορούμενό του που είχε αγοράσει καινούργιο μηχανάκι. Όπως ισχυρίστηκε, πήρε μαζί του το μαχαίρι τύπου πεταλούδα «για ασφάλεια γιατί είχα δύο περιστατικά που με απείλησαν με μαχαίρι. Ένα κάτω από το σπίτι μου και ένα στην Ακρόπολη».
Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, όταν συνάντησαν στα Πετράλωνα τον 27χρονο εργάτη, που πήγαινε στη δουλειά του με ποδήλατο, εκείνος έκανε ελιγμούς και δεν τους άφηνε να περάσουν.

«Θεωρήσαμε ότι το έκανε επίτηδες. Άρχισε να μας βρίζει και να κάνει χειρονομίες άσεμνες. Αφού μας έβρισε μάνες και οικογένειες, σταμάτησε το ποδήλατο στη μέση του δρόμου και κατέβηκε. Κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος μου. Ήταν ψηλός και ύποπτα ντυμένος. Φορούσε μαύρα ρούχα και σκούφο».

Η περιγραφή της ενδυμασίας του θύματος παρακίνησε την πρόεδρο να ρωτήσει τον κατηγορούμενο τι φορούσε ο ίδιος εκείνη την ημέρα, για να λάβει την απάντηση από τον Λιακόπουλο ότι φορούσε σκούφο και μαύρα ρούχα. Η πρόεδρος σχολίασε σκωπτικά την απάντησή του: «Δηλαδή και εσείς.. ύποπτος».

Ο Λιακόπουλος υποστήριξε πως ο νεαρός εργάτης «έκανε κίνηση να βγάλει κάτι από την τσέπη του» και αυτός αντέδρασε κλωτσώντας τον. Τότε, κατά τον κατηγορούμενο, ο 27χρονος κινήθηκε επιθετικά και «μου έκανε κεφαλοκλείδωμα και εγώ τράβηξα το μαχαίρι και δεν ξέρω πού χτύπησα. Δεν είχα πρόθεση να σκοτώσω. Αυτός ήταν όρθιος ακόμα.. Μετά κατέβηκε από το μηχανάκι ο Χρήστος. Εγώ είχα καθίσει στο πεζούλι... Είδα τον παθόντα να φεύγει κανονικά. Δεν τον είδα να πέφτει κάτω. Θεώρησα πως τον έχω τραυματίσει ελαφρά κι έφυγα. Δεν είχα συνειδητοποιήσει τι έγινε.. ήμουν σαστισμένος».

Ο κατηγορούμενος ανέφερε επίσης ότι το φονικό μαχαίρι μετά το τραγικό συμβάν «το έβαλα στο παπούτσι. Ούτε το πέταξα, ούτε κρύφτηκα».

Ο Λιακόπουλος υποστήριξε επίσης ότι δεν έχει κανένα απολύτως θέμα «με τους ξένους» και προς επίρρωση της θέσης του ανέφερε πως η αρραβωνιαστικιά του είναι μετανάστρια από την Αλβανία. Είπε επίσης ότι δεν ασπάζεται τις αρχές της Χρυσής Αυγής και ότι είχε στο σπίτι φυλλάδια του κόμματος, που τα μοίραζαν στην πλατεία και τα πήρε γιατί του άρεσαν, καθώς «είχαν τη φράση με τον Πάγκαλο "μαζί τα φάγαμε"». Για τους κάλυκες που βρέθηκαν στο σπίτι του είπε πως ήταν από τον στρατό, ενώ για τα μαχαίρια που είχε, υποστήριξε πως τα χρησιμοποιούσε για κυνήγι. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι έχει μετανιώσει για την πράξη του.

Απολογούμενος ο δεύτερος κατηγορούμενος Χρήστος Στεργιόπουλος, πυροσβέστης, δήλωσε «συγκλονισμένος» στο δικαστήριο και ζήτησε συγνώμη «από την οικογένεια του θύματος, τον Θεό ..από όλους».

Και ο Στεργιόπουλος υποστήριξε πως βγήκε με τον συγκατηγορούμενό του με τον οποίο «δεν είμαστε κολλητοί φίλοι» βόλτα με το μηχανάκι στην οποία πήρε μαζί του και μαχαίρι «γιατί μου χρειάζεται στην δουλειά και το έχω στα πράγματά μου πάντα».

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε αντίστοιχα με τον Λιακόπουλο όσα προηγήθηκαν -όπως υποστηρίζουν- της δολοφονίας και ισχυρίστηκε πως όταν είδε τον 27χρονο να έχει κάνει «κεφαλοκλείδωμα» στον φίλο του «πήρα το μαχαίρι και κατέβηκα από το μηχανάκι... Για εκφοβισμό το πήρα... τον τσίμπησα ελαφρά, δεν ήθελα να του κάνω κακό. Τον χτύπησα για να απελευθερώσω τον φίλο μου... δεν έβαλα δύναμη».

Το δικαστήριο μετά την ολοκλήρωση των απολογιών διέκοψε την εκδίκαση για τις 10 Απριλίου.

iefimerida.gr