Ο Ιβάν, η Εύα, ο ΠΑΟΚ και ο Δώνης



Πλούτο, ίντριγκες, πάθος, αγωνία, επιχειρηματίες, επενδύσεις, πολιτικούς, δικηγόρους, φίλους από τη Ρωσία, απειλητικά SMS, «μπούκες» σε σπίτια μέσα στη νύχτα, μηχανόβιους... χωρίς σβέρκο να μιλούν στο αφτί συγγενών διαιτητών πριν από παιχνίδια, καμένες γραβάτες και πολύ σεξαπίλ περιλαμβάνει το θρίλερ με βασικούς πρωταγωνιστές τον Ιβάν Σαββίδη και τον Γιώργο Δώνη, με την Εύα Καϊλή σε ρόλο γκεστ σταρ.

Το σκηνικό έχει στηθεί στη Θεσσαλονίκη και στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η πιο λαοπρόβλητη ομάδα της Μακεδονίας, ο ΠΑΟΚ. Κάποιοι κάνουν λόγο για σκληρά επιχειρηματικά «ρώσικα ήθη και έθιμα» που έκαναν την εμφάνισή τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ηταν ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι Τετάρτης. Το ημερολόγιο έγραφε 20 Μαρτίου 2013. Στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Hyatt» είχαν συγκεντρωθεί πολλοί ΠΑΟΚτζήδες και εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Εκείνη την ημέρα ο Πάμπλο Γκαρσία, το ίνδαλμα του ΠΑΟΚ, είχε προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να φύγει από την ομάδα. Η αιτία άκουγε στο όνομα «Γιώργος Δώνης».

«Να μη φοβάται κανείς γιατί δεν θα κόψω κεφάλια», ήταν η πρώτη φράση από τις δηλώσεις του ασπρόμαυρου ινδάλματος. Οταν αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον τεχνικό του Δικεφάλου του Βορρά, μίλησε χωρίς να αναφέρει το όνομά του: «Δεν μου είπαν ποτέ "Γκαρσία, να βρούμε μια ομάδα για το μέλλον σου ή δεν σε θέλουμε πια". Οχι να μου λένε ψέματα. Ποτέ δεν ήταν ειλικρινείς μαζί μου. Ηταν δύσκολο να είχα ένα παιχνίδι αποχαιρετισμού; Το είχα πει: “Οταν δεν θα με θέλετε, πείτε το μου και θα φύγω”. Εγώ προτιμώ να χάσω με διαφάνεια και όχι να κερδίσω με άλλους τρόπους». Για να προσθέσει: «Σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε σαν αδελφό, δεν θα σας ξεχάσω ποτέ. Ευχαριστώ όλους τους συμπαίκτες μου και τους προπονητές που έχουν περάσει από την ομάδα. Τους φυσιοθεραπευτές, όλους. Περάσαμε στιγμές καλές και κακές. Μην ξεχνάτε ότι ο ΠΑΟΚ είναι μάχη και θυσία. Θα είμαι για πάντα ΠΑΟΚ». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Πάμπλο Γκαρσία υπό τις επευφημίες αρκετών φίλων του συλλόγου που βρέθηκαν στην αίθουσα και φώναζαν συνθήματα όπως «Τιμή και δόξα στον Πάμπλο τον Γκαρσία», «Δώνη, μπ..., που... γιε» και «Πάμπλο, θεέ, γαμ... η ΠΑΕ».


Ο Δώνης θεωρήθηκε από εκείνη την ημέρα και επισήμως «ιερόσυλος» και persona non grata για την ΠΑΟΚτζήδικη φίλαθλη οικογένεια. Ηταν η αρχή του τέλους για τον Ελληνα προπονητή, το «τρένο» όπως τον αποκαλούν από την εποχή που έκανε την τρελή κούρσα στο παλιό γήπεδο του Αγιαξ και έδωσε την ασίστ στον Βαζέχα που πέτυχε το ιστορικό 0-1 υπέρ του ΠΑΟ για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Τόσο ο μεγαλομέτοχος Ιβάν Σαββίδης όσο και το δεξί του χέρι, ο 42χρονος Zέρμαν Τσιστιακόφ, μπήκαν ασπίδα προστασίας για τον Γιώργο Δώνη. Ομως οι φίλαθλοι είχαν ξεκινήσει τη δική τους ποδοσφαιρική τζιχάντ, τον ιερό πόλεμο. Οπου κι αν έπαιζε ο ΠΑΟΚ έβλεπες πανό με συνθήματα υβριστικά σε βάρος του προπονητή, ενώ τα μπινελίκια έπεφταν βροχή ακόμη και στη φυσούνα της Τούμπας. Το παιχνίδι με τη Βέροια ήταν το πρώτο στην Τούμπα μετά τη φυγή του Ουρουγουανού και οι οπαδοί φώναξαν: «Τιμή και δόξα στον Πάμπλο τον Γκαρσία». Παράλληλα, σήκωσαν πανό εμπνευσμένο από το τατουάζ του παίκτη, που αναφέρει «Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς» και ένα δεύτερο να γράφει στα ισπανικά: «Επιτρέπεται να φύγεις, επιβάλλεται να επιστρέψεις». Μάλιστα σηκώθηκε στη Θύρα 4, όπου δεν τοποθετούνται άλλα πανό πέρα από αυτά για τους φυλακισμένους οπαδούς. Το καζάνι έβραζε.

Η εθελόντρια Εύα

Στο μεταξύ, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ιβάν Σαββίδης φρόντιζε για τη βελτίωση του προσωπικού του προφίλ χωρίς να γνωρίζει τι του επεφύλασσε το μέλλον. Ξεχρέωσε τον ΠΑΟΚ πληρώνοντας δεξιά κι αριστερά 25 «ζεστά» εκατ. ευρώ και πίστευε ότι βρισκόταν καβάλα στ’ άλογο σαν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, λίγο πιο μακριά από το «Makedonia Palace» που πλέον του ανήκει. Και όπως σε όλες τις σωστά δομημένες ιστορίες, στην υπόθεση μπήκε μία εντυπωσιακή γυναίκα: η Εύα Καϊλή, η οποία έναν χρόνο πριν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Sun» είχε ανακηρυχθεί η πιο καυτή γυναίκα πολιτικός της Ευρώπης. Ο τίτλος του δημοσιεύματος ήταν «Ερωτογενείς ευρωζώνες».

«Η Ελληνίδα βουλευτής και πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων στην τηλεόραση Εύα Καϊλή φέρνει ομορφιά, αλλά και εξυπνάδα στο Κοινοβούλιο της χώρας της - έχει δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού. Με περιουσιακά στοιχεία όπως η 33χρονη Εύα, οι Ελληνες φαίνεται λιγότερο πιθανό να τυπώνουν δραχμές για να βγουν απ’ την κρίση», ανέφερε το δημοσίευμα. Λίγους μήνες αργότερα θα έβγαινε πρώτη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν θα έμπαινε ποτέ στη Βουλή λόγω του κ. Eυάγγελου Βενιζέλου, που επέλεξε να κρατήσει την έδρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του και εκλογική του περιφέρεια. Η Εύα για ένα διάστημα πήγε στην τηλεόραση του ALPHA ως σύμβουλος του κ. Δημήτρη Κοντομηνά. Ομως δεν κατάφερε να στεριώσει.

Και ξαφνικά εμφανίστηκε στο πλευρό του κ. Σαββίδη - και μάλιστα στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», στο Φάληρο, κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο αστικός μύθος θέλει τον κ. Σίμο Κεδίκογλου να έχει συστήσει την Εύα στον Ιβάν, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πολύ καλός φίλος της Θεσσαλονικιάς πολιτικού, αλλά και του κ. Σαββίδη, λόγω των σχέσεων που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία. Αλλωστε το 2008, σύμφωνα με το διάταγμα του προέδρου της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Κεδίκογλου τιμήθηκε με το μετάλλιο Πούσκιν για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και εδραίωση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Η Εύα Καϊλή διατηρεί άτυπα τον ρόλο του εκπροσώπου του ΠΑΟΚ στο πλευρό του μεγαλομετόχου του. Η ίδια πάντως, όσον αφορά στον ΠΑΟΚ, υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να έχει μια οικονομική συνεργασία με την ομάδα, αλλά να προσφέρει εθελοντικά σε οτιδήποτε χρειαστεί. Δηλώνει ΠΑΟΚτζού και ίσως μονιμοποιηθεί κοντά στον κ. Σαββίδη και την ομάδα.


Ιβάν ο επενδυτής και Τσάμπιονς Λιγκ

Πέρα όμως από τη γυναικεία επικοινωνιακή πινελιά που έβαλε δίπλα του, ο κ. Σαββίδης, πάντα στην προσπάθεια να φτιάξει το προφίλ του, τα έδωσε όλα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του «Makedonia Palace», όπου εμφανίστηκε αισιόδοξος και σίγουρος τόσο για τον ΠΑΟΚ όσο και τις δραστηριότητές του.
«Νιώθω πως έχω πάρει την ευλογία του Θεού, δεν φοβάμαι την οικονομική κρίση και είμαι έτοιμος να μπω στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα δημιουργούνται στην Ελλάδα. Εχουμε ήδη φέρει πολλά εκατομμύρια ευρώ στη χώρα, πιστέψτε ότι υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ που μπορούν να σώσουν την Ελλάδα κι εγώ θα τα φέρω ακόμη κι αν υπάρξει κίνδυνος. Δεν θα σταματήσω. Η σωτηρία της Ελλάδας βρίσκεται στους Ελληνες της Διασποράς και τους καλώ όλους να βοηθήσουν».

Οσον αφορά στον ΠΑΟΚ, επεσήμανε: «Βλέποντας τον κόσμο στο γήπεδο, σκεφτόμουν πως μας έδωσε ένα δάνειο εμπιστοσύνης και εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τον ευχαριστήσουμε». Οταν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Θόδωρος Καράογλου του ζήτησε να βοηθήσει και τον Ηρακλή, ο κ. Σαββίδης απάντησε: «Υπάρχουν πολλές ομάδες στον κόσμο, αλλά μόνο ένας ΠΑΟΚ. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να κάνει λάθος. Αυτός που ήρθε σήμερα εδώ όχι ως φίλαθλος του ΠΑΟΚ έχει πιθανότητες να φύγει σαν φίλαθλος του ΠΑΟΚ. Στο λόμπι του “Makedonia Palace” υπάρχει ένα ειδικό τραπέζι στο οποίο θέλουμε να βάλουμε την κούπα του πρωταθλήματος του Τσάμπιονς Λιγκ».

Στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννενα, στην Τούμπα και πάλι, μπορεί ο ΠΑΟΚ να κέρδισε 2-0, όμως εκτυλίχθηκαν σκηνές ροκ στον δρόμο για τα αποδυτήρια. Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, στη φυσούνα της Τούμπας όπου τον περίμενε η μητέρα του, ο Γιώργος Δώνης και εκείνη άκουσαν τα εξ αμάξης από φιλάθλους. Εκείνος αντέδρασε, αλλά οι πιο ψύχραιμοι τον συγκράτησαν. Ο Ιβάν Σαββίδης ενημερώθηκε για όλα αυτά και στο τετ α τετ που είχε μαζί του φέρεται να του είπε: «Εμαθα τι έγινε. Θέλω να είσαι ψύχραιμος και να κοιτάς μόνο τη δουλειά σου. Θα τα λύσουμε όλα αυτά». Ομως την επόμενη ημέρα, όταν ρώτησαν τον Δώνη για τις ύβρεις σε βάρος της μητέρας του, έδωσε μία απάντηση που τους άφησε όλους «παγωτό»: «Η συνήθεια που έγινε λατρεία...Το να βρίζουν τη μητέρα μου. Ας συνεχίσουν να τη βρίζουν, αφού κερδίζουμε εμείς, δεν με πειράζει».

Oμως όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει. Ο Ιβάν Σαββίδης από τη Ρωσία σήκωσε το τηλέφωνο και έδωσε εντολή να απομακρυνθεί ο κόουτς, ο οποίος ειχε συμβόλαιο μέχρι και το καλοκαίρι του 2014.
Το περίεργο είναι ότι πολλά ΜΜΕ έσπευσαν να προδικάσουν ότι το διαζύγιο του προπονητή με την ΠΑΕ δεν θα είναι βελούδινο. Και έπεσαν μέσα... Φαίνεται ότι κάτι παραπάνω ήξεραν.
Από εκείνο το απόγευμα άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες στη Θεσσαλονίκη. Φουσκωτοί έπιασαν τον κουνιάδο του Γιώργου Δώνη, του έκαψαν τη γραβάτα και του ζήτησαν να μεταφέρει στον γαμπρό του ότι θα πρέπει να παραιτηθεί.

Οπως ένα ακόμη περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο κάποιοι έστειλαν SMS μέσω κινητού στον Γιώργο Δώνη, στο οποίο έγραφαν: «Φύγε γιατί θα σε σκοτώσουν», για να έρθει λίγο αργότερα δεύτερο επεξηγηματικό SMS που ανέφερε: «Θα σκοτώσουν τη φήμη σου». Ιστορίες που δεν συμβαίνουν ούτε στον κινηματογράφο. Εκτός αν είναι... ρώσικες.
Το «ντου» στο σπίτι
Στο μεταξύ, νέες διαστάσεις στο διαζύγιο του Γ. Δώνη με τον ΠΑΟΚ έδωσε η γραπτή δήλωση της δικηγόρου του προπονητή που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα της εβδομάδας και με την οποία έγιναν καταγγελίες. Ειδικότερα, η δικηγόρος του κ. Δώνη, η κυρία Ευαγγελία Σουλούκου, κατήγγειλε ότι ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ δέχτηκε «ξημερώματα εισβολή στην οικία του από αγνώστους που του ζητούσαν να παραιτηθεί» και παρότι ζήτησε από την ομάδα του να τον προφυλάξει, «αντ’ αυτού να τον απολύουν από υπαιτιότητά του!».

Η γραπτή δήλωση αναφέρει: «Εχουν ακουστεί τέρατα για τον εντολέα μου και τίποτα από αυτά δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ’ ελάχιστον στην πραγματικότητα. Για αυτό ΚΑΛΩ την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να δημοσιεύσει τα επίμαχα εξώδικα, τόσο το εξώδικο που αποτέλεσε δήθεν την αιτία για την απόλυση του εντολέα μου όσο και τη χθεσινή απάντησή μας. Το οργανωμένο ποδόσφαιρο έχει γραπτούς και άγραφους κανόνες. Η τήρησή τους χαρακτηρίζει το μέγεθος της κάθε ομάδας καθώς αποκαλύπτει το ήθος της. Στην 25ετή σταδιοδρομία του στο ποδόσφαιρο, ο κ. Δώνης διακρίνεται πρωτίστως για το ήθος του και την προσήλωσή του στην αγωνιστική προσπάθεια, με μεγαλύτερη “αποζημίωσή” του σε αυτό τον χώρο, την ίδια του τη φήμη.

Πρώτη φορά στην επαγγελματική καριέρα του κ. Δώνη σταματάνε τη συνεργασία του με μία ομάδα, χωρίς να μπορέσει να αποχαιρετήσει ούτε καν τους ποδοσφαιριστές του. Πρώτη φορά στην επαγγελματική καριέρα του κ. Δώνη μέσα σε διάστημα μόλις 8 μηνών το συμβόλαιό του χρειάστηκε να αλλάξει 3 φορές με αίτημα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και προς μεγαλύτερο κάθε φορά όφελός της, χωρίς όμως ούτε αυτό να είναι αρκετό ώστε να τηρηθούν οι όροι του. Σήμερα, δεν θα αναφερθώ δημόσια σε όσα αδιανόητα έχει υποστεί ο εντολέας μου και η οικογένειά του. Σε όλα αυτά θα αναφερθούμε αναλυτικά αμέσως μόλις μας επιτραπεί, καθώς είναι χρέος μας προς το ελληνικό ποδόσφαιρο και προς αυτούς που έντιμα και ευσυνείδητα το διοικούν. Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι δεν γνωρίζω ούτε έναν προπονητή ποδοσφαίρου σε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα και αν εργάστηκε, να δέχεται ξημερώματα εισβολή στην οικία του, από αγνώστους που του ζητούσαν να παραιτηθεί, να ζητά από την ομάδα του να τον προφυλάξει και αντ’ αυτού να τον απολύουν από υπαιτιότητά του! Τα συμπεράσματα δικά σας...».

Συμπεράσματα μπορούν ίσως να βγουν και από το περιστατικό που συνέβη λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ματς του Κυπέλλου στην Τρίπολη μεταξύ Αστέρα και ΠΑΟΚ. Κάτι «τύποι χωρίς σβέρκο», με μηχανές, πλησίασαν τον αδελφό του διαιτητή Κάκου που θα σφύριζε την επόμενη ημέρα το ματς και τον άρχισαν στα «γαλλικά» με ρωσική προφορά. «Αν δεν παίξει καλά ο αδελφός σου, θα σας καθαρίσουμε όλους κ.λπ. κ.λπ.». Το περιστατικό αυτό καταγγέλθηκε από την οικογένεια του κ. Τάσου Κάκου στον αθλητικό εισαγγελέα και στην Εισαγγελία Πειραιώς. Ολα τα περιστατικά που συνέβησαν στον Γ. Δώνη έχουν καταγραφεί στην Αστυνομία της Θεσσαλονίκης, σε κάποιο Τμήμα. Τώρα η πλευρά Δώνη απειλεί με κανονικές καταγγελίες στον αθλητικό δικαστή για όλα όσα συνέβησαν σε αυτόν τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, στα όσα λέγεται ότι συνέβησαν, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αντέδρασε προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε βάρος του πρώην προπονητή της ομάδας: «Επειτα από σειρά δημοσιευμάτων στο σύνολο του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με τις θέσεις του πρώην προπονητή της ομάδας κ. Γιώργου Δώνη, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σεβόμενη τις αρχές της αποφάσισε να κινηθεί εναντίον του ακολουθώντας τη δικαστική οδό», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

ΥΓ.: Κάποιος από το περιβάλλον Δώνη θυμήθηκε ότι τον Φεβρουάριο που συζητούσαν μια αναπροσαρμογή (προς τα κάτω) του συμβολαίου του προπονητή με την ομάδα, ένας εκ των ανθρώπων του Ιβάν Σαββίδη καυχιόταν ότι κάπου στη Ρωσία ένας ποδοσφαιριστής που ζήταγε αποζημίωση για να φύγει από την ομάδα του βρέθηκε με τα δάχτυλα κομμένα. Προφανώς, καμία σχέση με Τούμπα.

Στην Τρίπολη

Αποδοκιμασίες και χειροκροτήματα

Ο Ιβάν Σαββίδης ζήτησε από τους παίκτες του την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Επρεπε πρώτα να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Αστέρα Τρίπολης στην ημιτελική φάση. Πρώτο παιχνίδι 2-1 στην Τούμπα, με την ψυχή στο στόμα. Κάποια ΜΜΕ παρουσίασαν τον ΠΑΟΚ σαν οδοστρωτήρα και είχαν σίγουρη την πρόκριση παρά το εύθραυστο σκορ.
Στην Τρίπολη ωστόσο ο Αστέρας, παρουσία χιλιάδων φιλάθλων του ΠΑΟΚ, έκανε το 2-0 και κατέστρεψε τα όνειρα του Ιβάν και των ΠΑΟΚτζήδων. Και σε εκείνο το παιχνίδι οι οπαδοί του Δικεφάλου του Βορρά, προτού ο διαιτητής σφυρίξει την έναρξη, έβριζαν εν χορώ τον Γ. Δώνη και οι φίλαθλοι του Αστέρα τούς χειροκροτούσαν! Ο προπονητής του Δικεφάλου άρχισε να μετράει ώρες.

http://www.protothema.gr