Σοκάρουν οι μαρτυρίες της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι


«Έβλεπα το ενός χρόνου μωρό μου να πνίγεται, να φωνάζει ‘μαμά’, ‘μπαμπά’ αλλά δεν το βοήθησε κανείς. Πέθανε εκεί». Μία από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες, των εξαθλιωμένων επιζώντων από την τραγωδία στοΦαρμακονήσι – μία υπόθεση με πολλά ερωτηματικά που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Με δάκρυα στα μάτια και σπασμένη φωνή, ο πρώτος πρόσφυγας που μίλησε μπροστά στις κάμερες στο λιμάνι του Πειραιά, ανέφερε πωςέχασε τα τέσσερα παιδιά του και τη γυναίκα του. Είπε πως όσοι έπεσαν στο νερό προσπαθούσαν να ανέβουν στις βάρκες του λιμενικού αλλά εκείνοι τους χτυπούσαν για να πέσουν στη θάλασσα.

Ο δεύτερος άνδρας, είπε πως έχασε την κόρητου, τα δύο του αγόρια και τη γυναίκα του. Τα παιδιά ήταν ηλικίας εννιά, έντεκα και δεκατριών ετών. «Επίτηδες τους πέταξαν στη θάλασσα» πρόσθεσε.

Άλλη μαρτυρία ανέφερε πως μία γυναίκα προσπάθησε να ρίξει ένα ξύλο στο νερό για να πιαστεί ένα παιδάκι που πνιγόταν αλλά ένας λιμενικός την κλώτσησε για να μην το κάνει.

«Ούτε στα ζώα δεν φέρονται έτσι, είχαμε μαζί μας μωρά και δεν μας βοήθησαν» είπε ένας τρίτος άνδρας που κρατούσε στην αγκαλιά ένα νεογέννητο μωρό, ενώ ένας νεαρός άνδρας έδειξε στις κάμερες τιςφωτογραφίες της γυναίκας και του παιδιού του που πνίγηκαν. Το παιδί ήταν δέκα χρόνων και η γυναίκα ήταν 28.

Οι άνθρωποι που επέζησαν αυτής της φοβερής τραγωδίας, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας υποστήριξαν φρικτά πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με όσα υποστηρίζει το Λιμενικό, ότι επρόκειτο για ατύχημα και ότι τα μέλη τους κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν όσους βρέθηκαν στο νερό.

Ανέφεραν πως το λιμενικό τους εντόπισε στα εκατό μέτρα από την ελληνική ακτή και έδεσαν το φουσκωτό τους για να τους ρυμουλκήσουν προς την τουρκική. Υποστηρίζουν ότι ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες, έτρεχαν με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα η βάρκα τους να αναποδογυρίσει και να πέσουν αρκετοί στη θάλασσα.

«Είχαν όπλα, πυροβολούσαν και φώναζαν ‘όλοι κάτω’» ανέφερε ένας επιζών, ενώ αρκετοί είπαν πως όσοι προσπαθούσαν να μπουν στη βάρκα του λιμενικού για να σωθούν τους χτυπούσαν για να ξαναπέσουν μέσα.

Είπαν επίσης ότι όταν έφτασαν κοντά στις τουρκικές ακτές έσβησαν τους προβολείς για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις τουρκικές αρχές και ότι το πλοίο του λιμενικού είχε κάμερα που κατέγραφε τα πάντα.